Täältä jostakin

Täältä jostakin
Willem
Zum Teufel
ISBN 978-952-5754-89-6
80 sivua, Sid. 225 x 300 mm mm, 4-v.
Svh 25 €
Ilm. 9/2019

Tämä kirja esittää ensimmäisenä, häpeilemättä ja nelivärisenä totuuden viime vuosisadan raadollisista avainvuosista.

Bernard Willem Holtrop (s. 1941) syntyi ja kasvoi Hollannissa konservatiivisessa pikkukaupungissa, josta hänet vapautti taidekoulu 1960-luvun alussa. Willem ryhtyi toteuttamaan tuntojaan armeija- ja opiskelijalehdissä, ennen liittymistään PROVO-ryhmään. Nimensä mukaisia hämmentäviä tempauksia ja julkaisuja tuottanut PROVO joutui viranomaisten ja kansan hampaisiin 1966. Willem oli piirtänyt kuvan, jossa Hollannin kuningatar Juliana päivystää punaisten lyhtyjen alueella. 


Kun poliisi ei löytänyt Willemiä, tämä marssi itse poliisiasemalle ja sai rangaistuksensa, päiväsakot ja kaksi päivää putkaa. 1968 Willem muutti kuohuvaan Pariisiin, joka oli juuri sopiva alusta hänen seksiä, uskontoa ja politiikkaa estottomasti käsittelevälle tyylilleen. 


Hän ryhtyi piirtämään pila- ja sarjakuvia useisiin ranskalaisiin lehtiin kuten Hara-Kiriin ja sen jatkajaan, Charlie Hebdoon, jota Willem avustaa edelleen. 1970-luvun lopulla Liberation-lehti alkoi julkaista Willemin ajankohtaispiirroksia. Koska Willem ei arkaile pilkata töissään kaikkea mahdollista ja potkii tekohurskaista sekä poliitikoista paskat pihalle, hän tekee varmuuden vuoksi aina kaksi kuvaa joista lehti saa valita. 


Willem palkittiin Angoulemen Grand Prix -palkinnolla 2013. Hän on vieraillut Suomessa useita kertoja. Willem on maininnut, että hänen värikkään elämänsä yksi kohokohtia oli vierailu suomalaiselle tanssilavalle. Tangon, Koskenkorvan ja metsän yhdistelmä kaikessa raa’assa naturalismissaan oli jotain, mikä ilahdutti suuresti estotonta kuvainraastajaa. 


Willemiltä on ilmestynyt suomeksi kaksi teosta, Naulan kantaan (JYY 1991)  ja Seis! Täällä ei naureta (Sammakko 2005). Willem saapuu Helsingin Sarjakuvafestivaaleille syyskuussa, jolloin  ilmestyy hänen kolmas suomennoksensa, toisen maailmansodan tuntoja ruotiva Täältä jostakin (Zum Teufel 2019).  

Zum Teufel
Humalistonkatu 8 B
20100 Turku
Finland

Haluatko jälleenmyyjäksi?

Tee tilaus
Sarjakuvan Toivon kautta:
info(at)sarjakuvantoivo.fi