Skip to main content

Taiga - EtnoGraafinen matkakertomus

Hukkanen, Sanna
Taiga - EtnoGraafinen matkakertomus
Zum Teufel & Täysi Käsi & Umpihanki
ISBN 978-952-7454-54-1
280 sivua, kovakantinen, 175 x 245 mm, 4-v.
Svh 39,95 €
Ilmestynyt 9/2023

Nyky-Venäjällä vähemmistökansat saavat tanssia eksoottisissa puvuissa sydämiensä kyllyydestä, mutta omankielinen radioasema on jo liikaa. Taiga – EtnoGraafinen matkakertomus vie lukijan maailmaan ennen koronaa ja sotaa, kun rajat ylittävä yhteistyö sukulaiskansojen välillä oli vielä mahdollista.

Neuvostoajan karmivat puhdistukset saavat konkreettisen muodon paikallisten ihmisten muistoina. Nykyhetki muistuttaa koko ajan enemmän ja pelottavammin historiaa. Suomalainen sarjakuvataiteilija ja moskovalainen lingvisti tasapainottelevat matkoillaan vainoharhan ja huumorin rajamailla. Sittemmin heidän huolensa ovat osoittautuneet alimitoitetuiksi. Vaikka maailma syöksyi äkillisesti raiteiltaan helmikuussa 2022 ja yhteydet rajan yli katkesivat, suomalais-ugrilaiset vähemmistökansat jatkavat taisteluaan olemassaolostaan, aivan kuten ennenkin, sekä Venäjällä että Suomessa.

Matkalaiset kohtaavat uhanalaisia kieliä puolustavia aktivisteja: maalaismummoja, urbaaneja nuoria, toimittajia ja shamaaneja, joiden tarinat saavat heidän maailmankuvansa rakoilemaan. Hantit, marilaiset, ersät ja komipermjakit tuntuvat säilyttäneen muinaisen luonnonuskon katkeamattomana perinteenä. Onko heidän luontoyhteytensä terveemmällä pohjalla? Kulkiessaan entisaikojen etnografien jalanjäljillä matkaajat tutustuvat myyttiseen karhuun ja kultaiseen jumalattareen. Taigassa on edelleen taikaa.

Sanna Hukkanen on joensuulainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, joka uskoo sarjakuvataiteen voimaan muutoksen ja toivon välineenä. Taiga on Hukkasen viides sarjakuva-albumi. Kirjan matkat liittyvät Elävä kieli -yhteisötaidehankkeeseen, jossa vähemmistökieliaktivistit tekivät ruohonjuurisarjakuvia heille merkityksellisistä aiheista vuosina 2015–2019. Taigan tarinat perustuvat sarjakuvamuotoisille päiväkirjamerkinnöille, joita syntyi useamman luonnoskirjan verran pitkillä junamatkoilla läpi Venäjän.